Zelfrespect


Zelfrespect

Luisteren naar je lichaamstaal

Het lichaam laat wel van zich horen, maar luister jij er ook naar?

Deze blog schrijf ik uit respect voor mijn fysieke lichaam, die iedere dag voor me klaar staat. Deze week was ik zoals iedere ochtend mijn dag begonnen met schrijven. Wat voor mij een opruiming is om de dag met een schone lei te beginnen. In deze tijd vergeet ik alles om me heen, terwijl mijn maag al begint te rommelen en mijn lichaam nerveus begint aan te voelen dat ik moet opschieten omdat ik straks mijn eerste klant heb. Ik ben me bewust van de stem in mijn hoofd, ach je kan het nog wel even afmaken en ik ga nog even door.  Waarom kan ik toch niet gewoon luisteren naar mijn lichaamstaal?

Nog even

Deze stem in je hoofd kan zo eigenwijs zijn en blijft volhouden, nog even, ach kom op nog heel even. Vooral s ‘ochtends vroeg als de wekker gaat en je voelt je nog moe en blijft nog heel even liggen. Vervolgens moet je je haasten om op tijd te beginnen met werken. Voor velen is dit op het moment thuis.

Hier zie ik dat mijn gevoelens en vervolgens mijn gedachten de leiding hebben genomen over mijn lichaam. Het lichaam is hier de dupe van, dat ik me moet haasten, snel een hapje ontbijten of soms helemaal niet, irritaties, stress. Het lichaam lijdt hieronder en kan zichzelf niet verdedigen. Het geeft wel signalen uit, maar het ligt aan mij wat ik met die signalen doet.

Omzien naar jezelf

Terwijl je meestal wel naar de wensen van je partner, kinderen, ouders, collega’s luistert, is dit niet zo vanzelf sprekend voor jezelf. Waar is het zelfrespect voor je eigen behoeftes?

Respect betekent oorspronkelijk ‘omzien naar’ en vandaar rekening houden met. In welke mate zie jij om naar jezelf?

Laat jij je lichaam leiden door te luisteren naar de signalen die je lichaam aangeeft of laat jij je gevoelens en gedachten je lichaam respectloos behandelen?

In hoeverre respecteer je de behoeftes van jezelf?

Je lichaam als beste vriend

Het lichaam laat wel van zich horen en wil jou aangeven waar de grenzen liggen door concentratie verlies, vermoeidheid, lichamelijke klachten, mentale onrust, emotionele problemen en ga zo maar door. Je lichaam is eigenlijk je beste vriend, het waarschuwt vele malen voordat de brandstof echt op is. Met een auto is het gemakkelijk, deze stopt vanzelf. Bij mensen kan het nog een lange tijd aan sudderen voor het lichaam echt stop zegt. Het opladen van je lichaam gaat helaas niet zo snel als het opladen van een elektrische auto, dit kan een hele lange tijd duren. Voorkomen is beter dan genezen. Luister jij naar je lichaam voordat je brandstof opraakt?

Respect

Luisteren naar wat het lichaam nodig heeft is een eerste stap. Het ook doen wat het lichaam vraagt is een ander verhaal. Het respect te hebben voor je lichaam ondanks wat je gevoelens en je hoofd zeggen is een uitdagende stap. Hoe zou jou leven eruit zien, als jij je lichaam als beste vriend zou behandelen? Wie moet jij zijn om naar je lichaam te luisteren?

Onderliggend

Het verwaarlozen van je lichaam, kan vele oorzaken hebben.  Vaak oorzaken uit het verleden die je diep weggestopt hebt en waar je vaak niet bewust van bent.

Tips

  1. Voel wat je voelt en geef je lichaam de aandacht, luister naar wat het je wilt zeggen. Kijk wat de onderliggende boodschap zou kunnen zijn.
  2. Maak contact met je lichaam en blijf in contact met je lichaam, loop er niet voor weg.
  3. Doe op een aantal vaste tijdstippen van de dag een lichaam check, wat zegt je lichaam?
  4. Reflecteer aan het einde van de dag, in hoeverre heb je vandaag je lichaam gerespecteerd, waar was je tevreden over en wat zou je morgen anders doen?
  5. Bedank je lichaam iedere dag, dat deze je weer van dienst is geweest.
  6. Heb respect voor je lichaam, niemand anders kan dit voor je doen en je hebt maar één lichaam
  7. Zelfs het universum is een prachtige energiebron, deze staat altijd tot je beschikking en geeft je ook een heerlijk gevoel van gewoon zijn.
  8. Beweeg en ga eens heerlijk een rustige wandeling maken.

Durf jij jezelf uit te dagen of te beloven om naar je lichaam te luisteren en te geven wat het nodig heeft, op het moment dat het nodig is?

Heb je vragen of suggesties of zou je graag verder willen kijken naar de diep weggestopte oorzaken, laat het me weten.
c.coachcarolien@gmail.com