Genees jezelf van verdere teleurstellingen?


Genees jezelf van verdere teleurstellingen?

 

Hoe ga jij om met teleurstellingen?

Als dingen niet zo gaan zoals jij had verwacht of gehoopt, ben je teleurgesteld. Stel je voor dat je al een aantal keren bent afgewezen tijdens een sollicitatie.  Dit kan je onzeker maken en kan je gaan twijfelen aan jezelf. Tijdens het volgende sollicitatie gesprek neem je deze onzekerheid en twijfel onbewust mee. Als je hier niet bewust van bent, blijft deze situatie je achtervolgen en zullen de teleurstellingen je blijven achtervolgen.

Zondebok

Vaak ga je dan de situatie of een persoon als zondebok zoeken. Je gaat in de slachtofferrol van arme ik, om maar niet naar de pijn van afwijzing te hoeven gaan. Je geeft als het ware de schuld aan de omstandigheden of aan anderen zoals familie leden, vrienden, collega’s. Je legt de verantwoordelijkheid buiten jezelf om de onzekerheid en twijfel niet te willen zien en ervaren. Er gaan dan allerlei wilde gedachten door je heen en de verhalen in je hoofd worden steeds mooier en groter en je gelooft ze nog ook.

Schuld buiten jezelf zoeken

Neem een andere situatie, in je relatie loopt het niet zo lekker en je bent door de Corona Lock-down allebei thuis aan het werk. De spanningen lopen op. Je vind het moeilijk te focussen er worden fouten gemaakt, je ontvangt opmerkingen van je baas of bazin. Je bent geraakt en boos  en eigenlijk diep teleurgesteld met jezelf. Je komt met allemaal verhalen over oorzaken, waarom je fouten gemaakt hebt. Je gaat de schuld ergens buiten jezelf zoeken. Je kiest, laten we zeggen je partner als zondebok en je geeft hem de schuld dat jij fouten hebt gemaakt omdat hij geen begrip toont, gewoon zijn eigen gang gaat en geen rekening met jou houd en vul zelf maar in. Kijk voor jezelf. Wat zijn de gevolgen dat jij hem van, van alles en nog wat beschuldigd? Je zal je waarschijnlijk steeds rotter gaan voelen. Het zal je veel onnodige energie kosten. Je zal misschien meer fouten gaan maken. Veel stress. Je kan zelfs slecht slapen en vul maar in wat de verdere gevolgen zouden kunnen zijn. Is dat het allemaal waard? Om uit deze situatie te stappen, ga naar jezelf kijken en niet meer de zondebok buiten jezelf. Waar ben je teleurgesteld over? Waar voel je of zie je deze teleurstelling in je lichaam? Zo stap je uit het overdenken en kom je bij de werkelijke bron. Dit zou kunnen zijn dat je zo graag zou willen dat je partner je begrijpt en zou steunen. Door dit in te gaan zien, kan je een beslissing nemen voor actie. Je kan ervoor kiezen om de situatie van zijn kant te zien of te delen met je partner wat je graag anders zou wensen of….?

Voorkom verdere teleurstellingen

Als jij ervoor zou kiezen om eens bewust te kijken naar:
Waar loopt jou leven niet zo lekker?
Waar geef jij situaties of anderen de schuld ?
Waar zoek jij oorzaken buiten jezelf en wat zijn de gevolgen daarvan?
Wat is hier de diepere innerlijke teleurstelling?
Waar voel of zie je het innerlijke pijnpunt?
Door te gaan voelen, stop je met het overdenken om nog meer energie te verspillen aan het zoeken naar oorzaken en kun je bewust worden wat het werkelijke knelpunt is en vandaar kun je over gaan tot actie. Denken kijkt alleen naar herinneringen en gebeurtenissen vanuit het verleden en lost niks op. Door te gaan kijken naar de kern, wat is de teleurstelling, kan je tot actie overgaan. Ga op zoek in jezelf ipv de buitenwereld de schuld te geven. In jezelf vind je nieuwe mogelijkheden en nieuwe inzichten en dit zullen blijvende veranderingen zijn en zo voorkom je verdere teleurstellingen. Als je ziet dat je de schuld legt buiten jezelf, wees dan op je hoeden en kijk voor jezelf, wat is de teleurstelling die er onder zit, voel en kijk wat is de onderliggende echte pijn? Confronteer jezelf met het pijnpunt en maak een keuze tot welke actie je wilt gaan.

Mocht je hier zelf niet uitkomen, zouden we samen kunnen gaan kijken, waar het pijnpunt zit om verdere teleurstellingen te voorkomen. Kies jij voor blijvende verandering of voor nog meer teleurstellingen?