Vertrouwen in de ander begint bij jezelf!


Vertrouwen in de ander begint bij jezelf!

 

Het woord vertrouwen is iets dat in onze maatschappij soms ver te zoeken is. Achterdocht is vaak gemakkelijker.Dat is toch wel spijtig, niet waar?

Met vertrouwen zouden we zoveel meer kunnen bereiken. Wat denk je als je de mensen om je heen volledig zou vertrouwen?  Wat als jij een collega of je partner of je kinderen iets zou vragen te doen en je geeft deze persoon al het gevoel dat je er volledig op vertrouwd dat dit ook gebeurt in plaats van achterdochtig te zijn en te denken “ik ben benieuwd of dit wel zal gebeuren”.

Kijk eens bij jezelf.  Wat als iemand je volledig vertrouwd? Wat doet dit met je?

In één van mijn eerste trainingen als trainer bij Creative Consciousness herinner ik me nog dat ik voor de groep stond en dood nerveus was om een blunder te maken of dat ik mijn tekst zou vergeten. Achter in de trainers ruimte zaten een aantal collega trainers, die me vol vertrouwen aankeken. Ze zeiden helemaal niets, alleen het gevoel de uitdrukking op hun gezicht gaf mij zoveel vertrouwen, dat het als vanzelf ging. Deze zelfde collega’s hadden ook kunnen denken van ” we zijn wel benieuwd, ze is nog maar een beginner” dan had ik toch met een ander gevoel daar gestaan.  Een geheel ander voorbeeld is dat als mensen onzeker overkwamen, dan verloor ik al direct het vertrouwen in die persoon. Ik oordeelde direct.“ dat zal hem of haar zeker niet lukken” En als ik voelde dat iemand stevig in zijn schoenen stond, vertrouwde ik er al automatisch op dat het zou gebeuren .Terwijl de onzekere persoon misschien meer te vertrouwen is en de onzekere persoon wordt waarschijnlijk nog wel onzekerder.
Je voedt waar je op focust, herken je dit?

Wat heb je nodig om anderen te vertrouwen?

Als mens hebben velen van ons de neiging om eerst een bevestiging nodig te hebben,  om de ander te vertrouwen is. Als iemand al een keer niet de afspraak is nagekomen, is het vaak al klaar met het vertrouwen in die persoon. Dit is afgeleid van onze emoties en gedachten. Wij geloven wat onze gedachten zeggen en slaan deze op in ons geheugen. De gedachten spelen hier de kapitein over jouw leven. Als jij je gedachten de baas bent dan heb je een keuze. Je kan kiezen. Vertrouw ik deze persoon de volgende keer, ondanks wat er in het verleden gebeurt is, of niet, ondanks wat je gedachten je ook mogen zeggen.

In welke mate kan jij jezelf vertrouwen?

In al die jaren in je leven heb je waarschijnlijk net als ik heb al vele beloften met jezelf gemaakt hebt. Afspraken zoals vanaf volgende week ga ik iedere week 2 keer naar de fitness. Vanaf maandag begin ik met gezond te eten. Maar ook grotere beloftes zoals, als ik later groot ben ga ik niet zoals mijn ouders vroeger deden, ruzie maken waar mijn kinderen bij zijn. En ga zo maar door. Kijk voor jezelf, wat gaat er in je om, op het moment dat je een belofte maakt?
Ik zal het proberen? Ik zie wel hoe het gaat? Als er maar niets tussenkomt? Of ben je vastberaden?
En als de dag van afspraak is aangekomen, welk gevoel of emotie komt er dan in je op?  Ben je moe of  heb je geen zin en stel je het uit of ben je enthousiast en ga je ervoor? Kijk eens bij jezelf in hoeverre ben je de belofte?
Soms lijkt het erop dat je meer op anderen kan bouwen als op jezelf. Herken je dit?

Hoe kan je het vertrouwen verhogen?

Hoe hoger je integriteit, hoe meer je jezelf kan vertrouwen en ook anderen zal vertrouwen.
Met andere woorden, hoe meer je je aan je beloftes houdt, hoe meer vertrouwen je creëert ten opzichte van jezelf en de ander.
Let op! Wees bewust van je gedachten en gevoelens en laat deze je niet beïnvloeden. Ook al heb je geen zin. Gewoon doen. Je zal zien, hoe vaker je de belofte nakom, hoe gemakkelijker het zal gaan. En hoe meer vertrouwen je in jezelf krijgt en in de ander.

Bovenstaande zijn de bouwsteen voor het beginnen van vertrouwen in je jezelf en in de ander. Je zult gaan zien wat dit met jouw en je leven zal doen.

Ik wens je vanaf nu veel vertrouwen toe.

Enige toevoegingen, ik hoor graag je tegen bericht.

Komt het bovenstaande jou bekend voor en wens jij meer zelfvertrouwen.
Als ervaren Bewustzijn Coach steun ik je graag in het verwezenlijken van een leven met zelfvertrouwen

aanvragen