Praat jij thuis tegen een muur?


Praat jij thuis tegen een muur?

 

Eerder deze week vroeg iemand mij: ” Waarom luistert er thuis niemand naar mij?
Tijdens het gesprek ging het erover hoe frustrerend het is als niemand in je gezin naar je luistert. Als je ze vraagt om iets te doen lijkt het wel of je tegen een muur aan praat. We kennen dit denk ik allemaal, dat we al 10x iets gevraagd hebben en dat het nog niet is gebeurd.

Hoe kan je nu verandering brengen dat ze wel naar je luisteren?

Kijk eens met je volle bewustzijn naar je gedachten die je hebt tijdens de vraag die je stelt.  Spreek je vanuit de gedachten,”alles wat ik ze vraag, gaan ze direct doen” of  ” ze doen toch nooit wat ik ze vraag”. Met andere woorden zijn je gedachten vol vertrouwen of vol frustraties?  Zijn je gedachten als je het ze vraagt ” ik heb het al 10x gevraagd”  of spreek je vanuit de gedachten dat je er volkomen vertrouwen in hebt dat ze het zeker zullen doen?
Als je spreekt vanuit wantrouw of  frustratie, zal dit zeker geen verandering brengen. Je kan blijven zeuren dat je het al 10x gevraagd hebt of dat je geen slaaf bent. Tijdens al dat geklaag zal je waarschijnlijk bij jezelf denken, het zal toch niet gebeuren. Dit heeft allemaal geen positieve impact op de uitkomst. Als je in je eigen verhaal zit dan ratel je maar door nanananananana…. en je zit met je gedachten overal behalve wat je echt graag zou willen. Je bent misschien wel alles kwijt dat je dwars zit, maar het brengt geen verandering.

Wanneer wordt er dan wel naar je geluisterd?

Praten vanuit het zoeken naar een oplossing. Als je oplossing gericht bezig bent dan vraag je, ” Wanneer heb je tijd om even naar me te luisteren en leg je uit wat je dwars zit en hoe je je voelt en dan vraag je, “Hoe kunnen wij dit samen oplossen?” Realiseer je dat het belangrijk is dat je geen verwachtingen hebt en dat je vertrouwen hebt dat zij je begrijpen en dat ze ervoor openstaan om te veranderen. Je zal waarschijnlijk bij jezelf denken, ja dat kost me veel te veel tijd en toch zal het naar de toekomst toe je veel energie besparen.

Hoe kom je nu uit deze negatieve context of gedachten?

Als er niet naar  je geluisterd wordt, stel je jezelf de vraag wat is mijn context of wat zijn mijn achter liggende gedachten?
Dit is de eerste stap naar bewustwording. Als je dit gaat zien dan is de volgende stap heel simpel. Beëindig deze gedachten en stel jezelf de vraag wat voor oplossing zou ik graag willen zien? En deel wat je echt wilt. Dit werkt ook als de ander maar door ratelt en aan het klagen is, dan stel je de vraag aan de ander, ” wat wil je nu eigenlijk?”
Door dit te gaan zien en te gaan gebruiken, zul je zien dat je veranderingen teweeg gaat brengen. Dat er wel naar je geluisterd gaat worden.

Heb ik je wakker geschud?

Ik hoor graag je reacties hoe het is gegaan.

Komt het bovenstaande jou bekend voor en wens jij in de toekomst meer informatie te ontvangen.

Klik op onderstaande knop en geeft je email adres door bij eventuele andere opmerkingen

aanvragen