Shinrin Yoku

Shinrin-Yoku ~ Bosbaden

  Vrijdag 9 December 2022, Gellik/Lanaken

 

Dompel je onder in de kalmte en rust van de natuur op Vrijdag 9 December 2022 van 10:00 uur tot 12:30 uur in Gellik.  De herfst, de winter, de tijd dat het donker het steeds meer overneemt van het licht . De tijd van geleidelijk aan steeds meer terugtrekken richting rust en bezinning. De natuur veranderd in een prachtig schilderij van rood, oranje, goud, geel en bruinen kleuren. Dit is een symbolische tijd van nieuw evenwicht te vinden in het leven. Met bosbaden geef je je volledig over aan dit prachtige schouwspel in het bos. Het bos neemt je mee om dit symbolisch evenwicht te beleven door te ontspannen en je volledig te openen. Wandelend op een heel rustig tempo in stilte en af en toe zittend. Niks moet, alles is ok. Laat de zorgen en verantwoordelijkheden geheel even los.

Het resetten van lichaam en geest, terugkerend naar je innerlijke bron en te verbinden met het bos en alles wat er leeft in dit herfst
seizoen.

Dichtbij jezelf blijven en je eigen pad te blijven volgen is wat het bos ons in deze tijd te vertellen heeft .

maximale aantal deelnemers is 4 personen.

Herfst aanbieding € 19,50 per persoon

inschrijven

Na inschrijving ontvangt u van mij via email de verdere details.

WAT IS SHINRIN-YOKU ~ BOSBADEN?

 

Shinrin-yoku of bosbaden is een manier om totaal tot rust te komen en tot jezelf te komen. Op een langzaam tempo te wandelen, te zitten en verschillende en aan de hand van uitnodigingen alle zintuigen te openen.  Je geheel over te geven aan de verzachtende, helende en rustgevende krachten van de natuur. Het laten gebeuren “wat.
De kloof tussen onze ware natuur en de natuur in elkaar over te laten vloeien als. Vaak met geleide meditaties.

Bosbaden kun je op vele verschillende manieren beleven, zelf leg ik de nadruk op het beleven door het energetisch verbinden met het bos.

Een gemiddeld bosbad duurt 2 uur en kan soms uitlopen naar 2 1/2 uur de afstand bestaat gemiddeld uit maximaal 5 km.
Het langzame tempo brengt bloeddruk, hartslag, ademhaling en de wirwar van gedachten omlaag.
Je kan zo dichter bij je  EIGEN WARE NATUUR komen.
Shinrin-yoku is een “individuele” ervaring, overwegend in stilte.
Bosbaden kan alleen of zoals ik het aanbied in kleine groepjes van maximaal 4 personen.

“Meebewegen met het ritme van de seizoenen”

Om het effect van verbinding met de natuur nog dieper te ervaren, biedt ik naast het bosbaden, een uniek jaarprogramma ” meebewegen met het ritme van de seizoenen” Dit bestaat uit 8 bosbad sessies, verdeelt over het hele jaar. Iedere 6 weken, één hele dag het bos in. Vervolgens stuur ik per email inspiraties en oefeningen die je kan gebruiken om tussen de bosbad sessies in, zelf de seizoenen kan blijven beleven.  Start datum vrijdag, 23 september (Scrol verder).

Gezondheid en welzijn

Tijd doorbrengen in de natuur verbeterd onze geestelijke gezondheid en ons welzijn. Het kan stress, vermoeidheid, angst en depressie verminderen. Tevens kan het helpen het immuunsysteem te versterken.

Als we in harmonie zijn met de natuur komt er een genezingsproces opgang.

 • het zenuwstelsel kan zich resetten.
 • brengt rust en regelmaat
 • de ademhaling en bloeddruk verlagen
 • het  immuunsysteem krijgt een boost.
 • lichaam en geest komen in balans
 • voelen ons verfrist, hersteld, beter gehumeurd
 • meer energie, diepere ontspanning, gaan helderder denken,
 • worden creatiever,
 • stoppen met piekeren,
 • verbeterd de slapeloosheid
 • versterkt je intuïtie waardoor je gemakkelijker keuzes kunt maken
 • loslaten van controle en het leven meer kan laten gebeuren

Geschiendenis shinrin-yoku

Shinrin-yoku is een vrij jong begrip, in de jaren tachtig had de Japanse overheid dit gelanceerd door de vele stress en de vele gezondheidsklachten onder de bevolking. Ze startte een marketingcampagne om de bevolking  meer in de natuur te laten bewegen. Tevens wilde de overheid ook bepaalde Japanse bossen gaan promoten. Pas jaren later ontdekte een Japanse wetenschapper dat de productie van stresshormoon Cortisol bij deelname aan een bosbad verminderde en bijzondere helende effecten heeft op lichaam en geest.

Voor wie?

Shinrin-yoku is voor alle leeftijden

Voor iedereen die opzoek is naar:

 • rust, stilte, ontspanning
 • heling van lichaam en geest
 • contact met zichzelf op fysiek, geestelijk en spiritueel niveau
 • het helen van burn-out of depressie,
 • het ervaren van de natuur op een andere manier
 • loslaten van prestatiedruk, zorgen of problemen
 • het verwennen van jezelf
 • het ontdekken van je eigen ware natuur

Wat heb je ervoor nodig?

 • een open mind en nieuwsgierige houding.
 • vertrouwen (dat precies datgene gebeurt wat op dat moment juist is voor jou)

 

 

 

 

“JAAR PROGRAMMA
“Meebewegen met het ritme van de seizoenen

Locatie: Nationaal Park de Hoge Kempen ~ Gellik/Lanaken
START DATUM 23 SEPTEMBER 2022

Dit programma bestaat uit 8 verlengde bosbad sessies. Wat bedoel ik met verlengd, dit zijn bosbad sessies van een hele dag  van 10:00 uur tot 16:00 uur. Aan de hand van de seizoenen zullen we meebewegen met het ritme van de natuur en de natuur volgen en ervaren in de verschillende seizoenen. Waardoor je dichterbij de natuur zal komen te staan en daarbij ook bij jezelf. Dit kan voor nieuwe groei en veranderingen zorgen, waar jij misschien diep van binnen nog geen weet van hebt.  Tevens geeft de natuur je de gelegenheid om je zorgen en stress van het dagelijks leven even achter je te laten. Bomen hebben een specifieke genezing, die ze graag met je delen. Ze bieden kracht, troost, rust of juist vitaliteit en nieuwe inzichten. De inzichten zouden je leven andere wending kunnen geven, van het volgen van je passie of verlangens te openen die jezelf met je verstand niet wist.

De nadruk ligt op de rust en harmonie van het bos en alles wat er leeft als spiegel van kalmte, ontspanning en eenheid te ervaren.
Door je met lichaam en geest aan te sluiten op het ritme van de natuur in ieder seizoen. Door je op energetisch niveau met het bos te gaan verbinden, ervaar je een gevoel van veiligheid en thuiskomen en hierbij zal het bos als gids en ik je begeleiden. Iets dieps in jou zal dit levensritme herkennen en ieder seizoen kan je op een andere wijze bijstaan in je dagelijks leven. Er zal in jou harmonie, rust en zelfliefde ontstaan die je herkent vanuit je diepere ware natuur. Na iedere bosbad sessie, zal ik via email, inspiraties en oefeningen toesturen, die je in de tussentijd kan gebruiken om zelf de seizoenen te kunnen blijven beleven.

 

Hoe ziet de dag eruit ?

 

 • Aanvang: 10:00 uur
 • ontmoeting
 • uitnodigingen
 • creaties
 • biologische lunch (inclusief)
 • zijn met de natuur
 • meditaties
 • afsluiting
 • einde 16:00 uur

“Regen, wind,  kou, zonneschijn  het bos “IS” en alles heeft zijn charme, aangepaste kleding gewenst”

8 lesdagen in de verschillende seizoenen:
23 sep 2022 – 4 nov 2022 – 16 dec 2022
3 feb 2023 – 24 mar 2023 – 5 mei 2023 – 16 jun 2023 – 2 aug 2023

Kosten: €570,00 inclusief: *biologische lunch *coaching (indien nodig)  *thuis  inspiraties en oefeningen om zelf de seizoenen te kunnen blijven beleven.

inschrijven

Na inschrijving ontvangt u van mij via email de verdere details.

 

Shinrin-yoku op maat

Shinrin-yoku op maat is voor iemand die een individuele shinrin-yoku sessie wenst of een eigen samengestelde groep of voor bedrijven die volgens een zelf bepalende bewustwording-thema of een inzicht-thema shrinrin-yoku willen beoefenen. Hierbij zal ik als doorgeef luik van het bos als gids, een aangepast bosbad voor de groep samenstellen, naar de wensen van het individu of groep.

Voor meer vragen kunt u contact opnemen volgens het contact formulier.

aanvragen

 

Beuwustzijn Coaching in de natuur op shinrin-yoku wijze

Een samenstelling van Bewustzijn-Coaching en shinrin-yoku. Uit eigen inzicht heb ik ervaren dat het zijn in de natuur een natuurlijke en snellere manier is om de toegangspoort tot ons onbewuste of eigenlijk het bovenbewuste ( het weet zoveel meer)  te openen en daardoor hetgeen er in onze mentale, energetische of emotionele lichaam in de weg staat sneller te doorbreken. Nieuwe ideeën en doelen die bereikt willen worden, worden op een helderdere manier gezien, verwoord en ervaren. We starten de sessie direct in het bos en tijdens iedere sessie wordt er een”bewustwordings creatie” gedeeld, na afloop wordt er een brug gelegd naar het toepassen van inzichten in het dagelijks leven. Als bewustzijn coach ga ik ervan uit dat alle inzichten al in de mens zitten, het is alleen een kwestie om de juiste deur weer te vinden en deze open te maken en de natuur steunt je hierbij.

aanvragen

 

” Healing gradually takes place when you’ re alone with nature”
Jiddu Krishnamurti (1895-1986)
spiritueel leraar

 

 

Eigen ervaring

Vanuit eigen ervaring heb ik gezien wat bosbaden voor mij persoonlijk heeft gedaan. Als Bewustzijn Coach ben ik dagelijks bezig om te blijven groeien in mijn eigen proces. Er bleef steeds iets in mij knagen wat niet helemaal compleet was, iets wat ik nog miste, een innerlijke onrust. Ik heb ervaren hoe ik door de verstilling vanuit de beleving van het bos, helemaal tot mezelf kon komen en het leven anders ben gaan observeren door het observeren van de natuur. ” De natuur waar wij zelf ook deel van zijn als spiegel te ervaren” Dit stelde mij in staat om te zien, wie ik werkelijk ben en hoe ik mijn eigen plaats van rust kan innemen in de drukte van de dag. Ook ben ik problemen vanuit een ander perspectief gaan zien. Om er gewoon te zijn met geduld en open hart, zoals de bomen en struiken dit doen ipv mezelf te mengen in pijn en frustraties. Het bosbaden geeft me rust, ontspanning, nieuwe ideeën en overzicht, houvast, troost, vertrouwen, voldoening en heeft mijn intuïtie nog sterker gemaakt . Ik durf te vertrouwen op wat er in het leven op me afkomt en me te durven laten leiden wat er op mijn pad komt.

 

Ik heb mijn opleiding tot shinrin-yoku gids gevolgd bij Natascha Boudewijn en tevens het verdiepingsjaar.
Alles is bewustzijn en als bewustzijn coach heb ik ervaren dat wie beter dan de natuur kan jou diepere bewustzijn beter openen? Dit motiveert mij om bij Bewustzijn coaching, ook shinrin-yoku aan te bieden. Bewustwording is voor mij de sleutel naar innerlijke bevrijding op emotioneel, mentaal en spiritueel vlak en de liefde, vrede en vreugde van de ware JIJ terug te vinden.

 

 “Wij zijn een deel van de natuur, dat is ons ware thuis”

 

 

 

 

2